Eräs tapa luoda AS-karttoja


Keväällä 2004 otin haasteeksi Syyskoukerot XVII kilpailun ratamestarin tehtävät yhdessä Timon kanssa. Työjako muodostui pian semmoiseksi, että maaston kartoitukset tehtiin yhdessä, Timo vastasi ratojen suunnittelusta ja minä karttojen toteutuksesta.

Kokeilin ensin toteuttaa kartat bittikarttoina gimp-ohjelmalla, mutta jälki ei tyydyttänyt ja tiedoistoista tuli mahdottoman kokoisia käsitellä. Niinpä seuraavaksi kokeilin juoksusuunnistuksen karttoihin kehitettyä Ocad-ohjelmaa, joka sisältää monia karttojen piirtämiseen erikoistuneita temppuja ja tuottaa aina tarkkoja postscript-tulosteita. Useiden kokeilujen ja parantelujen jälkeen sain karttamerkit sekä erilaiset apuohjelmat toimimaan ja karttojen teko alkoi luonnistua. Paikotellen menetelmä on hankala ja monivaiheinen, mutta jälki on varsin mukavaa.

Näillä sivuilla yritän dokumentoida käyttämäni menetelmät, toivottavasti niistä on hyötyä muillekin AS-karttoja tekeville (ja muistiksi itselleni tulevaisuutta varten).

Karttaesimerkki

Yleistä

Ocad:stä käytin hieman vanhempaa versiota 7 koska se oli minulle ennestään tuttu. Uudempi 8-versio näyttää sisältävän muutamia mukavia lisäpiirteitä, mutta sen tuottama eps-tiedosto poikkeaa hieman aikaisemmasta eivätkä kaikki tekemäni työkalut välttämättä toimi sen kanssa. Pelkästään Windows-koneille käännettyä ohjelmaa käytin omassa Linux-myllyssäni ongelmitta Wine-emulaattorin avulla.

Apuohjelmat olen ohjelmoinut Python-kielellä, joka on ympäristöstä riippumaton kieli (vertaa Perl tai Java). En kuitenkaan ole testannut niitä kuin Linux-koneessa, Windows-ympäristöissä hakemistorakenteet tms. saattavat aiheuttaa joitain pieniä yllätyksiä, kommentit ovat tervetulleita.

Huomioita AS-karttojen teossa

Karttojen tekeminen

Lopulliset kartat muodostuvat monessa vaiheessa monen eri ohjelman kautta. Seuraavassa kaaviokuva yrittää kuvata miten mikäkin tiedosto kulkee minkäkin ohjelman kautta. Tarkemmat ohjeet kustakin vaiheessa löytyvät linkkien takaa.

Kaaviokuva tiedostoista ja ohjelmista

Tiedostojen nimeämisestä

Tapauksissa, joissa jokin kartta tai karttapohja ei olekaan yhteinen kaikille sarjoille (esim. käytetään eri mittakaavaisia karttoja tai jokin karttasivu jää kokonaan pois joltakin luokalta), lisätään tiedostoihin luokaa kuvaavat kirjaimet.